Снимка БулфотоРоден евродепутат обяви една от приоритетните задачи на новото правителство. Ваксинацията в

...
Снимка БулфотоРоден евродепутат обяви една от приоритетните задачи на новото правителство. Ваксинацията в
Коментари Харесай

Витанов: Ваксинацията в България трябва да се ускори спешно, защото през есента ще имаме тежка четвърта вълна

Снимка Булфото

Роден евродепутат разгласи една от приоритетните задачи на новото държавно управление. Ваксинацията в България би трябвало да се форсира незабавно, тъй като през есента ще имаме тежка четвърта вълна на COVID-19.

Това разяснява за  Петър Витанов от Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент, който е член на Комисията по околна среда, публично здраве и сигурност на храните.

„ Особено тревожни са числата за имунизацията в България. В Белгия към този момент имаме над 60 % имунизирани, а при рекордьора Малта с сложени две дози към този момент е 80 % от популацията. На този декор ние сме последни в Европейски Съюз с едвам 15 % имунизирани “, разяснява Витанов.

Първият проблем беше с избора на ваксини, последва безпорядък при имунизацията, липса на предпочитани групи, неявяване на осведомителна акция. „ България изостана още при започване на процеса, като се движеше с от два до четири пъти по-бавно движение от останалите страни в Европейския съюз “, коментира Петър Витанов и даде образец с Румъния, където в първия стадий на имунизацията тя бе осъществявана от военни лекари. 

„ У нас на процеса на имунизация повлия и цялостното съмнение към институциите. Даваха се непрекъснато спорни сигнали, а здравните експерти се трансфораха в политици, което в допълнение компрометира процеса. В България отсъстваше и национална осведомителна акция. За страдание не я виждам и в този момент. На този декор се разви сериозна антиваксарска акция, коятао бе подклаждана от непрекъснато медийно наличие на съперници на имунизацията “, сподели още Витанов. 

Според него специалистите са безапелационни, че новият Делта вариант ще донесе четвърта вълна и има заплаха тя да завари страната ни неподготвена. „ Ново затваряне ще е удар, който българската стопанска система няма да може да понесе. И още веднъж най-сериозно ще пострадат хората, заети в бранша на услугите. Това лято българският туризъм се съвзема постепенно, само че въпреки всичко има признаци на живот. Университетите и учебните заведения също могат да не възобновят присъствено занятия. Редица проучвания демонстрираха, че качеството на образованието страда от отдалеченото образование. И в този момент сме на прага още веднъж да си останем у дома “, сподели още Витанов. 

Според него предпочитана задача пред новото държавно управление е да форсира незабавно темпа на имунизация. А новият здравен министър не би трябвало да е съперник на имунизацията. Различен е пътят, който избраха страните, с цел да ускорят имунизация. Едни взеха решение да дават бонуси или награди, други заложиха на наложителния детайл – санкции, наказания, отнемане от права. Но резултатът при тях е забележим, тъй като се доближават равнищата на групов имунитет.

„ Правителството би трябвало да прояви политическа воля и да избере бързо път, с който да убеди жителите, че процесът по имунизация би трябвало да завърши. Това би трябвало да стане преди края на дейния летен сезон и процентите на имунизираните българи да се вдигне фрапантно, в противоположен случай ни чака тежка есен “, сподели още Витанов.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР